na vrh
Poruka na Viber Poruka na WAPP

Nostrifikacija diploma u Srbiji

Ostalo » Nostrifikacija diploma u Srbiji

Nostrifikacija diploma u Srbiji se odnosi na proces potvrđivanja stranih obrazovnih akreditiva, kao što su diplome i sertifikati, za priznavanje u obrazovnom sistemu Srbije. Ovaj proces je neophodan za pojedince koji su školovanje završili u inostranstvu i žele da svoje kvalifikacije iskoriste za zapošljavanje, dalje školovanje ili druge svrhe u Srbiji.

Evo opštih koraka koji su uključeni u proces nostrifikacije u Srbiji:

Kontaktiranje nadležnog organa odgovornog za rukovanje procesom nostrifikacije diploma u Srbiji. U većini slučajeva, to bi bilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ili određeno odeljenje u okviru univerziteta. Naši stručni konsultanti mogu sve istražiti za vas i uputiti vas na pravu adresu.

Podnošenje prijave za nostrifikaciju diplome podrezumeva pribavljanje i popunjavanje formulara za prijavu za nostrifikaciju vaše diplome. I u ovom delu procesa je naša pomoć od neprocenjive važnosti. Mi imamo spremne formulare i možemo vam pomoći da ih popunite.

Za uspešnu nostrifikaciju dilpome potrebno je obezbediti i prateću dokumentaciju, a između ostalog original ili overene kopije vaših obrazovnih akreditiva (diplome, transkripti itd.), zvanične prevode dokumenata koji nisu na srpskom jeziku (prevodi će možda morati da budu overeni), kao i dodatne dokumente ili informacije koje zahteva organ za nostrifikaciju.

Pored pripreme dokumentacije potrebno je i da platite naknade povezane sa procesom nostrifikacije, kao što su naknade za prijavu ili administrativne naknade. Mi imamo sve potrebne podatke za popunjavanje uplatnica i kompletiranje procesa nostrifikacije.

Kada se proces evaluacije završi, bićete obavešteni o odluci u vezi sa nostrifikacijom vaše diplome. Ako bude odobren, dobićete zvanični dokument koji potvrđuje priznavanje vaših inostranih kvalifikacija u Srbiji.

Važno je napomenuti da se specifični zahtevi i procedure za nostrifikaciju mogu razlikovati u zavisnosti od faktora kao što su država u kojoj ste stekli kvalifikacije i propisi u R. Srbiji. Zbog toga je preporučljivo kontaktirati naše stručne konsultante za nostrifikaciju i zatražiti savet od nas jer smo u potpunosti upoznati sa procesom nostrifikacije diplome u Srbiji.