na vrh
Poruka na Viber Poruka na WAPP

Venčanja stranih državljana u Srbiji

Venčanje je jedan od najvažnijih događaja u životima ljudi i to na više nivoa. Jedan od njih je svakako procedura koju treba proći i sa njom povezana dokumentacija koju treba obezbediti. Kada se radi o venčanju dva strana državljanina u Srbiji, postupak zahteva dosta pripreme i dokumentacije. Objasnićemo Vam šta je sve potrebno da uradite kako biste ostvarili svoje pravo na brak u našoj zemlji, kao i koje usluge vam mogu pomoći u tome.

Pre svega, treba da znate da postoje dve mogućnosti za venčanje dva strana državljanina u Srbiji: da se venčate u formi i pod uslovima koji važe u drugoj državi, a potom da podnesete strani venčani list na uvid matičaru u Srbiji koji će upisati brak u matičnu knjigu venčanih; ili da se venčate u diplomatskom ili konzularnom predstavništvu Srbije u inostranstvu, u formi i pod uslovima koji su propisani zakonima naše zemlje.

U oba slučaja, potrebno je da obezbedite određenu dokumentaciju koja mora biti prevedena na srpski jezik i overena od strane sudskog tumača. To su:

  • izvod iz matične knjige rođenih za oba partnera
  • uverenje o slobodnom bračnom stanju za oba partnera
  • dokaz da po propisima zemlje čiji su državljani nema smetnji za zaključenje braka sa određenim licem
  • važeći pasoši za oba partnera
  • po potrebi, i druga dokumenta

Ova dokumenta ne smeju biti starija od šest meseci i moraju biti legalizovana u skladu sa međunarodnim ugovorima. Takođe, ukoliko jedan od partnera ne govori srpski jezik, potrebno je da angažujete sudskog tumača koji će biti prisutan prilikom zakazivanja i obavljanja venčanja, kako bi tumačio izgovoreni ili pisani tekst sa srpskog jezika na strani jezik, sa stranog jezika na srpski jezik ili sa stranog jezika na drugi strani jezik.

Sve ove usluge prevođenja i overe možete dobiti na jednom mestu, ako se obratite agenciji Flash (www.sudski-tumac-beograd.com). Ova agencija ima dugogodišnje iskustvo i profesionalni tim sudskih tumača za sve jezike koji su vam potrebni za uslugu venčanja u Srbiji. Oni će vam brzo i kvalitetno prevesti i overiti svu dokumentaciju, pratiti Vas i tumačiti sve što je potrebno. Takođe, oni će vam pružiti sve potrebne informacije i savete o proceduri venčanja i dokumentaciji koju treba da pripremite.

Nakon venčanja, dobićete srpski venčani list, koji možete koristiti za priznavanje braka u drugim zemljama, uz prethodni prevod i overu sudskog tumača.

Venčanje dva strana državljanina u Srbiji ne mora biti komplikovano i stresno, ako se na vreme informišete i angažujete pouzdane i profesionalne tumače. Mi se nalazimo na adresi Aleksinačkih rudara 10a (kod opštine Novi Beograd i Prvog osnovnog suda), možete nas posetiti lično a možete nas i kontaktirati putem telefona 060/5455-484, 064/944-18-58 ili putem naše veb-stranice (www.sudski-tumač-beograd.com), gde možete naći više informacija i o ostalim uslugama koje pružamo, cenama, jezicima i referencama. Agencija Flash je tu da vam olakša i ulepša Vaš veliki dan!